فعل ماضی در زبان عربی
فعل ماضی یکی از انواع زمان های فعل در عربی می باشد. یکی از اصلیترین فاکتورها در ترجمه صحیح فعل به زبان فارسی توجه به زمان فعل میباشد و دومین فاکتور مهم صیغه (شخص) است و این ترکیب (زمان+ صیغه) باعث میشود بتوانید هر فعلی را به طور صحیح ترجمه کنید، بنابراین در این مقاله از «آکادمی عربی» که اولین مرجع تخصصی آموزش عربی است قصد داریم به معرفی فعل ماضی و صیغههای (شخص) آن و نحوه ترجمه آنها در فارسی بپردازیم.
تعریف فعل ماضی
از ریشه کلمه « مَضَی : گذشت» و اسم فاعل میباشد به معنی «گذشته»
نشان دهنده انجام عملی است که در زمان گذشته (قبل از الان) انجام شده است.
مثال فارسی: رفت – دیدند – آمدید
فعل ماضی در زبان عربی
ساختار فعل ماضی در زبان عربی همچون فارسی سادهترین شکل فعل میباشد یعنی در زبان فارسی وقتی مصدر (مانند: رفتن – دیدن – خوردن) نون آخرش حذف شود به فعل گذشته (ماضی) دست پیدا میکنیم.
(مانند: رفت – دید – خورد) در زبان عربی نیز 3 حرف اصلی (ریشه) فعل به تنهایی و بدون هیچ تغییر یا گرفتن پیشوندی، فعل ماضی میسازد.
البته در زبان عربی برای صیغههای مختلف حروفی به آخر فعل اضافه میشود که در قسمتهای بعدی با آن آشنا میشویم.
برای مطالعه بیشتر درباره فعل ماضی در عربی میتوانید انواع فعل در عربی (ماضی،مضارع و مستقبل) را مشاهده فرمایید.
معرفی شخصها در زبان فارسی
اول شخص:
به کسی که گوینده است و در حال صحبت کردن «اول شخص» میگوییم که اگر یک نفر باشد به او «اول شخص مفرد: من» و اگر بیش از یک نفر باشد «اول شخص جمع: ما» گفته میشود.
دوم شخص:
به کسی که با او صحبت میکنیم و مخاطب مستقیم صحبت ما است دوم شخص میگوییم اگر یک نفر باشد «دوم شخص مفرد: تو» و اگر بیش از یک نفر باشد «دوم شخص جمع: شما» گفته میشود.
سوم شخص:
به کسی که اول شخص و دوم شخص درباره او صحبت میکنند و حضور ندارد و غایب است «سوم شخص» میگوییم اگر یک نفر باشد «سوم شخص مفرد: او» و اگر بیش از یک نفر باشد «سوم شخص جمع: آنها-ایشان» گفته میشود.
صیغههای عربی و تطبیق آن با شخصهای فارسی
1- آنچه معادل «اول شخص» فارسی است در زبان عربی «متکلّم: گوینده» نام دارد که اگر یک نفر باشد به آن «متکلم وحده: گوینده تنها» و اگر بیش از یک نفر باشد «متکلم مع الغیر: گوینده با دیگران» گفته میشود.
2- آنچه معادل «دوم شخص» فارسی است در زبان عربی «مخاطب: مورد صحبت – مورد خاطب» نام دارد که اگر یک نفر باشد به آن «مفرد مذکر مخاطب – مفرد مونث مخاطب» گفته میشود، اما اگر بیش از یک نفر باشد در زبان عربی به دو نفر «مثنی» بیش از آن «جمع» میگوییم که میتوان گفت معادل «دوم شخص جمع» فارسی میباشد.
در زبان عربی ۴ حالت داریم:
دوم شخص جمع فارسی = مثنی و مذکر مخاطب – مثنی مونث مخاطب – جمع مذکر مخاطب – جمع مونث مخاطب.
3- معادل «سوم شخص» فارسی در عربی «غایب» نام دارد که اگر یک نفر باشد به آن «مفرد مذکر غایب – مفرد مونث غایب» گفته میشود ولی اگر بیش از یک نفر باشد به صورت مثنی یا جمع معادل ۴ حالت عربی است: سوم شخص جمع فارسی = مثنی مذکر غایب – مثنی مونث غایب – جمع مذکر غایب – جمع مونث غایب.
آشنایی با نحوه ساخت صیغههای ماضی و ترجمه آن به فارسی
در این قسمت فعل «ذهب: رفت» به عنوان نمونه انتخاب شده و با آن به بررسی ۱۴ صیغه عربی میپردازیم لازم است بدانید که طبق آنچه که در قسمت قبلی گفتیم در زبان عربی ۱۴ صیغه و در زبان فارسی 6 شخص وجود دارد و علت این تفاوت این است که در فارسی، مذکر مونث و مثنی جمع به طور یکسان ترجمه میشوند.
مثال فعل ماضی در عربی
برای اینکه آنچه از ابتدا گفته شده را به صورت عملی و کاربردی یاد بگیرید فعلهای زیر را ترجمه میکنیم:
رَجَعوا =» ابتدا باید بفهمید که فعل «ماضی: گذشته است» =» در مرحله بعدی باید صیغه (شخص) آن را مشخص کنید =» با نشانه «وا» در آخر فعل میفهمیم «جمع مذکر غایب» است =» که معادل سوم شخص جمع فارسی میباشد =» «آنها» در فارسی ضمیر سوم شخص جمع است=» بازگشتند.
کتبتُنّ =» ماضی =» تُنَّ: جمع مونث مخاطب =» دوم شخص جمع =» شما =» نوشتید.
ساختار ماضی منفی در عربی
برای استفاده از هر زمانی در قالب مثبت شکل منفی آن را نیز بلد باشیم، بنابراین لازم است بدانید که فعل ماضی با آمدن «ما» به ابتدای آن منفی میشود.
ذَهَبَ: رفت =» ماذَهَبَ: نرفت
ذَهَبوا: رفتند =» ماذَهَبوا: نرفتند
برای آموزش کامل منفی کردن فعل در زبان عربی به مقاله منفی کردن فعل در عربی میتوانید مراجعه کنید
امیدواریم که این مقاله براتون مفید بوده باشه و چنانچه سوال داشتید تو قسمت دیدگاه میتونید بپرسید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
۶ روش یادگیری و حفظ ترجمه لغات عربی
ترجمه لغات عربی و یادگیری آنها یکی از چالشهای مهم برای دانشآموزان در مقاطع مختلف تحصیلی و به ویژه برای دانشآموزان کنکوری است، در این مقاله از آکادمی عربی چند راهکار مؤثر برای یادگیری و حفظ لغات عربی آورده شده است.
روش 10 ثانیهای حل سوالات ترجمه عربی به فارسی
مضاف و مضاف الیه در عربی + 20 تمرین با پاسخ تشریحی
موصوف و صفت در زبان عربی
انواع اسم در عربی و نحوه تشخیص آن
مبتدا و خبر در عربی و انواع آن
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ببخشید میشه بگید چرا صیغه های ماضی از سوم شخص و غایب ها شروع شده ؟
ببخشید میشه بگید چرا صیغه ماضی از سوم شخص و غایب ها شروع میشه ؟